ΓΛΩΣΣΑΡΙ / ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αντλiα θερμoτητας

Η αντλία θερμότητας είναι η συσκευή που αντλεί (μεταφέρει) θερμότητα από την πηγή της προς απόπτωση -συνήθως σε ψύκτρα- έχει δε ως σκοπό την αλλαγή θερμοκρασίας της πηγής.

ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας , ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχάς, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι ΑΠΕ θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.

Γεωθερμια

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια.

Ηλιακη ενεργεια

Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας. Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.

ηλιοθερμικα συστηματα

Τα ηλιοθερμικά συστήματα συλλέγουν ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια που μετέπειτα μπορεί να παράξει ηλεκτρισμό. Υπάρχουν διάφορα είδη ηλιοθερμικών συστήματων και η διαφορά τους έγκειται στο βαθμό θερμότητας που μπορούν να παράξουν δηλαδή ως χαμηλής, μέσης ή υψηλής θερμοκρασίας συλλέκτες. Τα ηλιοθερμικά συστήματα υψηλής θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, είναι πιο αποδοτικά από τα φωτοβολταϊκά.

Φωτοβολταϊκα

Με τον γενικό όρο Φωτοβολταϊκά ονομάζεται η βιομηχανική διάταξη πολλών φωτοβολταϊκών κυττάρων σε μία σειρά. Στην ουσία πρόκειται για τεχνητούς ημιαγωγούς (συνήθως από Πυρίτιο) οι οποίοι ενώνονται με σκοπό να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα σε σειρά. Οι ημιαγωγοί αυτοί απορροφούν φωτόνια από την ηλιακή ακτινοβολία και παράγουν μια Ηλεκτρική τάση. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται"Φωτοβολταϊκό φαινόμενο".

Εχω κλασικο συστημα θερμανσης με λεβητας πετρελαιου και σωματα. Μπορω να «γυρισω» σε γεωθερμια; Συμφερει;
brand-image

Εάν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης του γεωεναλλάκτη στο διαμορφωμένο οικόπεδο, μπορείτε να εγκαταστήσετε γεωθερμικό σύστημα σε συνδυασμό με το υπάρχον κλασικό σύστημα που ήδη διαθέτετε και ΜΟΝΟ με κατάλληλο σχεδιασμό του συστήματος και με τη χρήση ειδικών γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, μπορείτε να εξοικονομήσετε 25-35% του κόστους θέρμανσης. Ρωτήστε μας σχετικά.

Ποσα ειδη γεωεναλλακτων υπαρχουν;

Κλειστο κυκλωμα οριζοντιου γεωεναλλάκτη, κλειστο κυκλωμα κατακορυφου γεωεναλλακτη και ανοικτο κυκλωμα με υπογειο νερο.

Αν το νερο της γεωτρησης ειναι υφαλμυρο ή θαλασσινο μπορω να το χρησιμοποιησω για γεωθερμια;

Φυσικά. Απλά σε αυτήν την περίπτωση, ο εναλλάκτης θερμότητας στον οποίο κυκλοφορεί το υφάλμυρο νερό επιλέγεται να είναι από αντιδιαβρωτικά υλικά (Τιτάνιο).

Αναφερατε θερμανση και ψυξη. Ενα μηχανημα κανει και τα δυο;

Ακριβώς. Το ίδιο μηχάνημα (η γεωθερμική αντλία θερμότητας) κάνει θέρμανση και ψύξη και παράγει και το ζεστό νερό χρήσης. Όλα σε ένα.

Αν βαλω γεωθερμια δεν χρειαζομαι λεβητα πετρελαιου;

Όχι. Τα γεωθερμικά συστήματα είναι αυτόνομα και δε χρειάζονται συμπληρωματική πηγή θέρμανσης. Πείτε αντίο στην καμινάδα και τη δεξαμενή πετρελαίου για πάντα.

Τι ξοδευει τελικα μια εγκατασταση γεωθερμιας;

Ρεύμα. Μόνο ρεύμα, του οποίου, το κόστος είναι τουλάχιστο 3 φορές λιγότερο από το κόστος πετρελαίου που θα είχατε αν βάζατε λέβητα πετρελαίου.

θελω επαυξηση του ηλεκτρολογικου μου πινακα για να βαλω γεωθερμια στο σπιτι;

Για σπίτι περίπου 200 τμ. η γεωθερμική εγκατάσταση απαιτεί ισχύ περίπου 2,5 kW, ποσό που συνήθως υπάρχει επιπλέον διαθέσιμο. Σε κάθε περίπτωση, εξετάζουμε προσεκτικά την ηλεκτρική επάρκεια του κτιρίου για την άψογη λειτουργία του γεωθερμικού συστήματος.

πως λειτουργει τελικα μια γεωθερμικη αντλια θερμοτητας;

Μεταφέρει τη θερμότητα του υπεδάφους ή των υπόγειων νερών, προς το κτίριο ή αντίστροφα το καλοκαίρι παίρνει τη θερμότητα από το κτίριο και την εναποθέτει στο πιο δροσερό έδαφος. Το ίδιο κάνει και το ψυγείο στην κουζίνα μας, όπου απορροφά τη θερμότητα από τα φαγητά, κρυώνοντά τα και την ελευθερώνει στο πίσω μέρος του.

τι ειναι γεωθερμια κλειστου κυκλωματος;

Ονομάζεται έτσι, όταν ο γεωεναλλάκτης αποτελείται από σωλήνες κλειστού κυκλώματος, μέσα στους οποίους κυκλοφορεί νερό με αντιψυκτικό, για να μεταφέρει τη θερμότητα του εδάφους από και προς το κτίριο.

ανοικτου κυκλωματος;

Σε περίπτωση ύπαρξης υπόγειων ή επιφανειακών νερών, ο γεωεναλλάκτης είναι ένα σύστημα δύο υδρογεωτρήσεων, όπου από την πρώτη αντλείται το ίδιο το υπόγειο νερό, οδηγείται στη γεωθερμική αντλία θερμότητας και αφού δώσει τη θερμότητά του σε αυτήν, επιστρέφει μέσω της δεύτερης υδρογεώτρησης πάλι πίσω στον υδροφόρο ορίζοντα. Βρήκαμε νερό.

τι να επιλεξω τελικα;

Η κάθε εφαρμογή έχει τα δικά της μοναδικά δεδομένα, τα οποία υπαγορεύουν τη σωστότερη επιλογή, κλειστό ή ανοικτό.

οταν εχω οριζοντιο γεωεναλλακτη σε βαθος 1,20μ. μπορω να φυτευσω απο πανω;

Μπορούμε να φυτεύσουμε φυτά με ρηχό ριζικό σύστημα, όπως γκαζόν, θάμνους και λαχανόκηπο.

εχω πισινα. μπορω να αντλω θερμοτητα απο το νερο της;

Όχι. Το νερό της πισίνας είναι ορισμένης ποσότητας και η ανακύκλωσή του αντλώντας συνέχεια θερμότητα από αυτό θα το παγώσει. Η γεωθερμική αντλία θερμότητας πρέπει να αντλεί νερό που ανακτά συνεχώς τη θερμότητά του και όχι από πεπερασμένη δεξαμενή.

ποση παροχη νερου χρειαζομαι απο τη γεωτρηση για να λειτουργησει το συστημα γεωθερμιας;

Εξαρτάται από τις ανάγκες του κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε αντλίας θερμότητας αναφέρουν την απαιτούμενη παροχή νερού. Σε κάθε περίπτωση, εμείς υπολογίζουμε τις ανάγκες του γεωθερμικού συστήματος σε νερό και με κατάλληλες τεχνικές εξασφαλίζουμε την επάρκειά του για τη σωστή λειτουργία.

ξερω οτι στις περισσοτερες κατοικημενες περιοχες απαγορευονται οι γεωτρησεις. πως θα γινει ο γεωεναλλακτης;

Οι γεωτρήσεις για σύστημα θέρμανσης-ψύξης με γεωθερμία απαιτούν ειδική άδεια, η οποία είναι διαφορετική από την συνηθισμένη άδεια γεώτρησης χρήσης νερού για κατανάλωση και εκδίδεται με συγκεκριμένη διαδικασία βάσει Υπουργικής Απόφασης.

όλες οι γεωθερμικες αντλιες θερμοτητας (γαθ) ειναι ιδιες;

Όχι. Υπάρχουν ΓΑΘ που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες προσαγωγής 65-700C για σύνδεση με σώματα τύπου πάνελ. Αυτές συνήθως δεν παράγουν ψύξη, αφού τα σώματα πάνελ δεν μπορούν ούτως ή άλλως να κάνουν ψύξη. Υπάρχουν άλλες, που κάνουν θέρμανση-ψύξη και είναι κατάλληλες για συνδυσμό με ενδοδαπέδια εγκατάσταση ή/και fan coil units, ώστε ένα σύστημα να κάνει θέρμανση και ψύξη. Άλλες επίσης, έχουν ενσωματωμένο δοχείο ζεστού νερού χρήσης για εξοικονόμηση χώρου στο μηχανοστάσιο.

τωρα που εχω επιλεξει γεωθερμια για το σπιτι μου, πρεπει να φροντισω να βαλω επιπλεον μονωση;

Όχι. Η γεωθερμική εγκατάσταση μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τις θερμικές και ψυκτικές ανάγκες κάθε κτιρίου, ανεξάρτητα από τη μόνωση που έχει. Απλά, εάν ένα κτίριο έχει ισχυρή θερμομόνωση, είναι φυσικό ότι το γεωθερμικό σύστημα μπορεί να σχεδιαστεί μικρότερο από ότι εάν το κτίριο είχε λιγότερη μόνωση, με αποτέλεσμα λιγότερο κόστος εγκατάστασης και λιγότερο κόστος λειτουργίας.

το γεωθερμικο συστημα ζεσταινει και το νερο χρησης;

Ναι. Ανεξάρτητα από τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου, θα έχετε ζεστό νερό χρήσης, μέρα-νύχτα, όλο το χρόνο.

έχω ενδοδαπεδια θερμανση με λεβητα πετρελαιου στο σπιτι μου και μολις τωρα ακουσα για αυτα τα νεα συστηματα. τι μπορω να κανω για να αναβαθμισω το συστημα μου και να εξοικονομησω χρηματα;

Τα νέα είναι καλά. Η εγκατάσταση είτε μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας με το γεωεναλλάκτη της, είτε μόνο μια αερόψυκτη αντλία θερμότητας σε παράλληλη σύνδεση με τον υπάρχοντα λέβητά σας θα εξοικονομούσε αρκετά χρήματα κάθε χρόνο στην τσέπη σας κατά τους μήνες θέρμανσης και θα μετέτρεπε αμέσως την ενδοδαπέδια εγκατάστασή σας σε σύστημα δροσισμού, που τους καλοκαιρινούς μήνες θα σας ενθουσίαζε με τη δροσιά χωρίς ενοχλητικές αέριες μάζες ξηρού αέρα, που βγάζουν τα συνήθη κλιματιστικά.

δεν θελω σε καμμια περιπτωση να φαινονται μηχανηματα στον εξωτερικο χωρο του σπιτιου μου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας είναι ότι δεν φαίνεται και δεν ακούγεται τίποτα. Ο γεωεναλλάκτης είναι θαμμένος και όλα τα μηχανήματα στο μηχανοστάσιο. Ακόμα και αερόψυκτη αντλία θερμότητας αντί για γεωθερμική να επιλέγαμε, υπάρχουν μοντέλα όπου η αερόψυκτη μονάδα τοποθετείται στο μηχανοστάσιο, λαμβάνοντας και απορρίπτοντας εξωτερικό αέρα περιβάλλοντος μέσω αεραγωγών με περσίδες στον εξωτερικό τοίχο του μηχανοστασίου.

ποσο αποδοτικο ειναι ενα γεωθερμικο συστημα σε σχεση με τον κλασικο λεβητα πετρελαιου;

Να υπολογίζετε τουλάχιστο 3 με 3,5 φορές κάτω το κόστος λειτουργίας της γεωθερμικής εγκατάστασης από αυτήν του πετρελαίου. Έτσι προκύπτει και ο χρόνος απόσβεσης του επιπλέον κόστους μιας γεωθερμικής εγκατάστασης σε σχέση με τις συμβατικές λύσεις θέρμανσης-ψύξης.

μπορω να εχω φορο-ελαφρυνσεις εαν βαλω γεωθερμια στο σπιτι μου;

Βάσει του νέου νόμου 3851/2010 ΦΕΚ 85Α’/4.6.2010 που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή στις 25/5/2010, για όλα τα κτίρια για τα οποία κατατίθεται αίτηση στην Πολεοδομία για έκδοση άδειας οικοδομής μετά την 1.1.2011 πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μέσα στο φάκελο μελέτη σκοπιμότητας χρήσης ΑΠΕ και υποχρεωτικά επίσης εγκατάσταση κάλυψης μέρους της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης από ηλιοθερμικό σύστημα. Εξαιρούνται αυτού του τελευταίου, τα κτίρια που έχουν αντλίες θερμότητας με μέσο ετήσιο βαθμό απόδοσης (SPF) μεγαλύτερο του 3,3, που ουσιαστικά είναι οι γεωθερμικές αντλίες. Με άλλα λόγια, οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε εφαρμογή των συστημάτων αυτών είτε βάσει νόμου, είτε με ενδεχόμενες φορο-επιβαρύνσεις, βλ. ενεργειακή επιθεώρηση, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου κλπ., σε περίπτωση που «μείνουμε πίσω». Συνεχίζοντας ο νόμος, υποχρεώνει ΟΛΑ τα δημόσια κτίρια μετά το 2014 σε εγκατάσταση ΑΠΕ και τέλος από το 2019 ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ…… Επίσης, νέο νομοσχέδιο περί επιτάχυνσης ανάπτυξης χρήσης γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη στα κτίρια (κατοικίες και επαγγελματικά), που επεξεργάζεται τώρα το ΥΠΕΚΑ δίνει οικονομικά κίνητρα σε αυτούς που θα τα χρησιμοποιήσουν από τώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε από το νομοσχέδιο τη θέσπιση τιμολογίου γεωθερμίας από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο θα τιμολογείται ένα σημαντικό μέρος των κιλοβατωρών της κατανάλωσης του κτιρίου με νυχτερινό τιμολόγιο, καθώς και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου του φορολογούμενου ανάλογα με την επιφάνεια του κτιρίου που έχει γεωθερμία. Τέλος, η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας θα υπόκειται στον αναπτυξιακό νόμο κλπ. Θα τον διαβάσουμε μαζί μόλις ψηφιστεί πολύ σύντομα.

συνδυαζονται αντλια θερμοτητας και ηλιακο συστημα;

Φυσικά. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί: Αερόψυκτη αντλία θερμότητας για θέρμανση-ψύξη σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια και ηλιακά για ζεστό νερό χρήσης, όπου όταν δεν επαρκεί ο ήλιος το νερό χρήσης θερμαίνεται από την αντλία θερμότητας. Ηλιακά-θερμικά: Ηλιακή εγκατάσταση για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και συμμετοχή στη θέρμανση του κτιρίου, σε συνδυασμό με αερόψυκτη αντλάι θερμότητας. Γεωθερμία για θέρμανση-ψύξη-ζεστό νερό χρήσης, όπου το νερό χρήσης θερμαίνεται και από ηλιακά κοκ. Εμείς είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε το εξυπνότερο για σας σύστημα.

δεν επαρκει η στεγη μου για να βαλω τοσα πανελα. μπορω να τα βαλω στο ελευθερο οικοπεδο η σε στεγαστρα;

Με την τελευταία υπουργική απόφαση, ναι μπορείτε. Επιτρέπεται να τοποθετηθούν στη στέγη, σε στέγαστρα, στις προσόψεις αλλά και στο ελεύθερο οικόπεδο πλέον.

εχω επαγγελματικο κτιριο και θελω να βαλω φωτοβολταϊκα στη στεγη μου. μπορω;

Ναι, μέχρι 1.000 kW με καλούς όρους. Ελάτε να το σχεδιάσουμε και να το υλοποιήσουμε.

θελω να βαλω φωτοβολταϊκα στο σπιτι μου, αλλα περιμενω λιγο να δω αλλους να το κανουν πρωτα.

Απλά, να έχετε κατά νου ότι εάν συνάψετε μέχρι τις 31/12/2011 το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ η τιμή που αγοράζει την κιλοβατώρα είναι 0,55 €/kWh, ενώ εάν καθυστερήσετε μετά από αυτήν την ημερομηνία η τιμή θα μειωθεί.

θελω να βαλω φωτοβολταϊκα, αλλα φοβαμαι μην εχω προβληματα με την υγρομονωση της στεγης μου.

Η ΗΡΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ χρησιμοποιεί τεχνολογία στήριξης των πανέλων τέτοια που ελαχιστοποιεί την επαφή με την πλάκα, στηρίζοντας τις ράγες στήριξης των πανέλων στα οριζόντια δοκάρια της στέγης.Έτσι, δεν υπάρχει καν η περίπτωση προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν ειδικά στοιχεία σύνδεσης (χημικά upat), με προδιαγραφές υγρομόνωσης, που με σωστή εφαρμογή από τον εγκαταστάτη, εξασφαλίζουν πλήρως την προβλεπόμενη υγρομόνωση.

ποσα πανελα χρειαζομαι για να εχω αυτονομια ρευματος στο σπιτι μου;

Αυτό θα προκύψει από μελέτη των καταναλώσεων του κτιρίου.
Όμως, ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο νόμος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες από ιδιώτες δεν αφορά ίδια κατανάλωση του ρεύματος που παράγουμε, αλλά καθαρή πώληση στη ΔΕΗ. Αλλωστε, εάν καταναλώναμε αυτό που παράγαμε, δεν θα μας συνέφερε, αφού το ρεύμα που πληρώνουμε στη ΔΕΗ κοστίζει 0,12€/kWh ενώ αυτό που πουλάμε μας πληρώνει 0,55€/kWh, συνεπώς μας συμφέρει να το πουλάμε όλο στη ΔΕΗ. Είναι διαφορετική η περίπτωση που θέλουμε να ρευματοδοτήσουμε απομακρυσμένη κατοικία εκεί όπου δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ. Τότε θα πρέπει να γίνει μελέτη αναγκών σε ρεύμα και να εγκαταστήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών με συσσωρευτές (μπαταρίες) για να έχουμε πλήρη αυτονομία ρε ρεύμα.